3 egészséges édesítő, cukor helyett
Cikk küldése Nyomtatás 2009.08.13
Cukor. A legtöbben hozzá fordulnak, ha boldogságra vágynak, vagy egyszerűen csak meg kell édesíteni az életüket. Pedig legalább annyira káros, mint amilyen finom. Szerencsére most már a cukorimádók is egészségesen étkezhetnek – ha a fehér port lecserélik a három természetes alapanyagból készült édesítő valamelyikére.
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. A mindennapi szóhasználatban már maga a kifejezés – eredeti jelentése mellett – is kellemes érzéshez kapcsolódik: édes álom, édes csók. De ugyanígy édes az anyanyelvünk, édesnek hívjuk az általunk szeretett lényt, családtagot, ismerőst. És a bizalmas együttlét sem véletlenül kapta az édes kettesben nevet.
Természetesen az egészség is nagyon fontos – sőt! előbbre kellene kerülnie a nekünk fontos, nélkülözhetetlen dolgok piramisán. Van, aki cukorbetegsége, más a súlyfeleslege miatt eszik kevesebb édességet – attól félve, hogy az energiaszükséglet felett bevitt többletkalória zsír formájában rakódik le. Az általános egészségi állapot romlása miatt azonban csak nagyon kevesen figyelnek oda a cukorfogyasztás csökkentésére, a cukor kiváltására.
Pedig a finomított fehér cukor a legerősebb savképző anyag, fogyasztása számtalan betegség okozója. A cukorbetegségen kívül epilepsziát, epehólyag-gyulladást, vastagbélgyulladást, elmezavarokat, szívbetegségeket, hiperaktivitást és komoly anyagcsere betegségeket okoz.
Hatásuk, mint a cukoré
A következő termékek, ha a nevük más is, a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint a finomított, fehér cukor: barna cukor, gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor, juharszirup, tejcukor, almalé és körtelé-sűrítmény.
Mit használhatsz cukor helyett?
Első körben a legtöbb embernek a mesterséges édesítőszerek jutnak eszébe, melyek mindenkiben a cukor édes ízének az illúzióját keltik. Az utóbbi időben azonban túl gyakran ült már a vádlottak padján (rákokozó hatása miatt) a szacharin és a ciklamát.
Az egészséges édesítők
Vannak azonban olyan édesítők, amelyek amellett, hogy nem hizlalnak, egészségesek, a fogaidat is védik, és sok bennük a nyomelem. És ami a lényeg: nem laboratóriumban készülnek!
Xilit (Xylitol)
Hatása alapján csodaszernek tűnik – alacsony a kalóriatartalma (40%-kal kevesebb, mint a cukoré), nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem leszel éhes, glikémiás indexe mindössze 7 (ez a kristálycukor estében 68). Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő.
Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem használható, mert az élesztő nem bontja.
kapcsolódó anyagok
Hogyan lehet leszokni a cukorról?
Veszélyes a cukor!
Méreg a gyerekeknek
Mindemellett fogszuvasodás ellen is hatásos. Szerkezete révén nem tudják a szájban lakozó baktériumok savvá alakítani. Sőt, fogmosás után használva – a legújabb kutatások szerint – erősíti a fogzománcot, és megszüntetni a kisebb szuvasodást.
És hogy a csoda tovább fokozódjon, a Xilit képes a fül-, homlok- és arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolni, így azok nem tudnak légúti tüneteket okozni.
A kereskedelem gyorsan felismerte jó tulajdonságait, ezért most már a zacskós kiszerelés mellett gyártanak belőle rágógumit, fogkrémet és orrsprayt is. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy hirtelen használat esetén hasmenést okozhat, a szervezetet ezért lassan kell hozzászoktatni.
Stevia (sztévia, sztívia)
A Stevia Rebaudiana Bertoni – vagy ahogy az őslakosok hívják „édes levél” – Paraguayban és Brazíliában őshonos. Növényként az 1900-as években kezdték el termeszteni, sikereket főleg Japánban aratott, amely ma is a világ legnagyobb stevia-fogyasztója. Korábban lehetett hallani az amerikai cukormaffiáról, ami betiltotta, de már mindenki számára elérhető.
És hogy miért is jó? Természetes, édesítőereje háromszázszorosa a cukornak, a vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését.
Külsőleg gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Ha ez nem lenne elég… csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.
Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, íze nem változik meg, de kenyérkészítésnél lassabban jön fel a tészta. Számos alakban elérhető: kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formában egyaránt.
Melasz
Bár a cukorgyártás mellékterméke, nem elhanyagolható jó tulajdonságokkal rendelkezik. Alapanyaga lehet cukorrépa vagy cukornád. Egészségesebb a cukornádból készülő, amelyet úgy állítanak elő, hogy a nádat felfőzik, és az abból kioldódó sötétbarna, kicsit kesernyés ízű folyadékot hűtik le. Nagyon sok kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
A melaszt évente 100 napon keresztül állítják elő. Szeptembertől decemberig tart a cukorrépa betakarítása, majd a gyárban tisztítás után ujjnyi darabokra szeletelik a cukorrépát, és több órán keresztül főzik 105 fokon. Ezután nagy nyomáson kipréselik, mechanikusan eltávolítják belőle a szennyeződéseket. Ha már szép tiszta, a vizet elpárologtatják, és marad a sötétbarna finom szirup. Németországban kenyérre kenik a leggyakrabban, de sok sütemény is készül belőle.
Melaszos süti:
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 1 evőkanál melasz, 14 dkg barnacukor, 14 dkg zabpehely, 10 dkg zabkorpa, 5 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, finoman vajazz ki egy kisebb téglalap alakú tepsit. Olvaszd meg a vajat egy kisebb lábasban, add hozzá a melaszt és kevergesd, hogy összekeveredjenek. Fokozatosan adagold hozzá a barnacukrot, a zabpelyhet, a zabkorpát, a lisztet és a kókuszreszeléket, és keverd össze az egészet fakanállal. Az így kapott masszát öntsd bele a kivajazott tepsibe, és lapítsd el, ahogy tudod. Süsd 15 percig (vagy amíg aranyszínű lesz). 15 percig hagyd hűlni, utána szeletelheted
HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ-nagyon érdekesek remélem siker beszerezni valamelyiket!
Kommentáld!