Elhízás fogyókúra: Vízhajtó uborka-kúra

Szeretettel köszöntelek a Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 264 fő
  • Képek - 211 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 264 fő
  • Képek - 211 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 264 fő
  • Képek - 211 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 264 fő
  • Képek - 211 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Jóyó fogyás -s az elhízás veszélye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Félre a jól bevált uborkasalátával! Próbáld ki háromnapos uborka-kúránkat, ami segíthet rendbe tenni a vízháztartásod, hidratál és ezen felül még megfelelő mennyiségű káliummal is elláthatja a szervezeted! Klima Anita dietetikus szakértőnk írása Uborkával a vizesedés és a káliumhiány ellen is Mivel a zöldség nagy víztartalma relatív magas káliumtartalommal is párosul, az uborka igen jelentős vízhajtó hatással rendelkezik. A vízhajtással pedig segít a vesében leülepedett felesleges anyagok, így a köszvényt okozó húgysav kiürítésben is. A magas víztartalom - 90-97% érettségtől függően - mellé relatív mennyiségű vitamin és ásványi anyag is társul. A vízben oldódó vitaminok közül a B1, B2, pantoténsav, biotin és a folsav az említésre méltó. Ásványi anyagok közül pedig a kálium, réz, cink, mangán tartalma említésre méltó. Energiatartalmát az 1%-nyi fehérje, kb 2%-nyi szénhidrát teszi ki, rosttartalma pedig azonos a friss, zsenge káposztáéval, spárgáéval. A rostok nagy része ráadásul az uborka héjában található. Frissítő hatása közismert, ezért a hagyományos konyhákban leginkább a hideg ételek elkészítésekor dominál. Kiknek ajánlott az uborka-kúra? 1.káliumhiányban szenvedőknek a káliumraktárak pótlására 2.vizesedésre – ödémára hajlamosoknak az ödémában tárolódó vízraktárak kiürítésére 3.köszvényben szenvedőknek 4.bárkinek, aki egy frissítő három napot szeretne az életében és étrendjében 5.aki szereti az uborkát, és már unja az uborkasalátát Kiknek nem javasolt az uborka-kúra? 1.soványaknak 2.akinek a szervezete - epéje, gyomra - kimondottan rosszul reagál erre a zöldségre: gyomorgörcs, puffadás, epetáji fájdalom 3.aki valamilyen betegség miatt már szed vízhajtót és/vagy káliumot Tudtad? Uborka a vízhiányos bőrre? Sokan nem tudják, de néhány kozmetikus szerint az uborka leginkább az ödémás szem környékének ápolására használható. A közhiedelemmel ellentétben a vízhiányos bőrre nem javallott az uborkapakolások használata, mert a zöldség kiüríti a vizet, vagyis éppen kívánttal ellentétes hatást kelti. Árthat az emésztésnek Néhány embernél az uborka magja vagy a héja emésztési gondokat okozhat, így nekik nem ajánlott az uborka fogyasztása, illetve csak akkor, ha a magot vagy a héjat eltávolítjuk. A lenti receptekben ezt nem tüntetjük fel külön, de akinek a magot vagy a héjat el kell távolítani, annak ez is tisztítási veszteség lesz, ehhez mérten kell az alapanyagokat mérnie! Melyik uborkát válaszd? Az uborka a tökfélék (kabakosok) családjába tartozó, igen magas víztartalmú zöldség, amit a közhiedelemmel eltérően igen sokféleképpen elkészíthetünk. Magyarországon a fürtös és a kígyóuborka a kiinduló alap. A kígyóuborkát tulajdonképpen csak a megfelelő érettségi fokban használjuk. Ezzel ellentétben a fürtös uborkát már egészen apró méretétől besoroljuk és fogyasztjuk, hogy apró csemege-, közepes csemege-, vizes- vagy kovászos uborkaként, savanyúság formájában jelenhessen meg az asztalunkon. Nagyobb méretben már friss salátának, levesnek és tölteni alkalmas. Félre tehát a jól bevált uborkasalátával, itt az újdonságok ideje! Gyakorlati tudnivalók a kúrához A kúra akkor hatásos, ha pontosan betartod az étrendet, és minden nap elfogyasztasz legalább 2 liter vizet. A gyakorlatban lehet fontos, hogy a recepteknél megadott mennyiségek 1 főre megadott, tisztított mennyiséget jelentenek. ELSŐ NAP Reggeli: Kefires uborkasaláta olívás kenyérrel Hozzávalók: 0, 5 dl kefir 10 dkg durvára reszelt kígyóuborka 1 evőkanál sovány sajtkrém 5 dkg olívás kenyér ízlés szerint: fokhagyma, pici só Elkészítés: A 0, 5 dl kefirbe belekeverjük a durvára reszelt uborkát és 1 evőkanál sovány sajtkrémet, majd az olívás kenyérre kenve fogyasztjuk. Tízórai: 4 db aszalt sárgabarack, 3 dl víz Hozzávalók: 4 db aszalt sárgabarack Az aszalt barackokat öblítsd le és alaposan megrágva fogyaszd. Ebéd: Uborkás köles, fokhagymás sajttal koronázva Hozzávalók: 30 dkg kígyó uborka 5 dkg köles 3 dkg reszelt füstölt, fokhagymás sajt 1 kávéskanál olaj ízlés szerint: só, kapor Elkészítés: A kölest bő, enyhén sós vízben készre főzzük. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk, és kevés olajon hirtelen átpirítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük. Átkeverjük a kölessel, tálaláskor a reszelt sajttal megszórva megkoronázzuk. Uzsonna: 1 db főtt tojás, csemege uborka Hozzávalók: 1 db lágy tojás 10 dkg csemege uborka Elkészítés: A tojást tetszés szerinti lágyságúra főzzük. A csemege uborka mellé fogyasztjuk. Vacsora: Kapros lazac, burgonya - uborka püré Hozzávalók: 10 dkg lazac filé 20 dkg burgonya 10 dkg finomra reszelt uborka ízlés szerint, só, fokhagyma, kapor Elkészítés: A lazac filét 10 percre besózzuk és vágott kaporral megszórjuk. Utána forró serpenyőben, zsiradék nélkül! mindkét oldalát 5 – 5 percig sütjük. A burgonyát enyhés sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd a levét leszűrjük, de félretesszük. A finomra reszelt uborkát nyersen hozzáadjuk a burgonyához, tovább ízesítjük, sóval és fokhagymával. Fakanállal erőteljesen pürészintig /kevés főzővíz hozzáadásával könnyebb lehet/ keverjük /persze használható hozzá mixer, vagy krumplinyomó is/. Melegen a lazac filével fogyasztjuk. Az esetleges szálkákat óvatosan kezeljük! Jó étvágyat! MÁSODIK NAP Hozzávalók 1 főre 1 napra: 0, 5 l kész sárgarépa ivólé 0, 5 l centrifugált almalé (ezek akár bio-változatok is lehetnek) 1 l centrifugált uborkalé 6 db korpás zsemlécske (ha nincs, akkor diabetikus zsemle) Elkészítés: Az ivóléket összekeverjük. Elosztjuk 6 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 adagnyit iszunk meg belőle! Minden adaghoz eszünk 1 db korpás zsemlécskét is. HARMADIK NAP Reggeli: Dupla sajtos kifli, kovászos uborka Hozzávalók: 1 db sajtos kifli 2 db háromszögletű, tetszőleges ízesítésű sajt 15 dkg kovászos uborka Elkészítés: A kiflit kettévágjuk, megkenjük a sajtokkal, és kovászos uborkával fogyasztjuk. Tízórai: Multivitamin gyümölcslé, buláta Hozzávalók: 2 dl 100% multivitamin gyümölcslé 2 dkg buláta Elkészítés: A gyümölcslét pohárba töltve a bulátával összekeverve, frissen fogyasztjuk. Ebéd: Daragaluska leves, joghurtos uborkafőzelék, pulykapörkölt Hozzávalók: 5 dkg karikára vágott sárgarépa 5 dkg karikára vágott petrezselyemgyökér 5 dkg kockázott zeller 5 dkg kockázott karalábé só, aprított petrezselyem zöld, őrölt bors 2 dkg búzadara 1 dkg margarin 1/3 tojás 25 dkg kígyóuborka 0, 5 dl sovány natúr joghurt 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt 15 dkg pulykacomb 5 dkg szeletelt vöröshagyma ízlés szerint: só, vágott kapor, fűszerpaprika, őrölt bors, őrölt kömény Elkészítés: A daragaluska leveshez 5 dkg karikára vágott sárgarépát, 5 dkg karikára vágott petrezselyemgyökeret, 5 dkg kockázott zellert, 5 dkg kockázott karalábét 4 dl vízben felteszünk főzni. Ízlés szerint sóval, aprított petrezselyem zölddel, őrölt borssal fűszerezzük, kb. 20 percnyi főzés után beleszaggatjuk a daragaluskát. Forrón fogyasztjuk. A daragaluskához: 2 dkg búzadarát összekeverünk pici margarinnal, pici sóval, 1/3-d tojással - kb. 15 percig állni hagyjuk, majd a forró levesbe szaggatjuk - és még kb. 5 percig együtt készre főzzük. A joghurtos uborkafőzelékhez az uborkát felkockázva (kisebbre, mint a burgonyát) főzőedénybe tesszük, és kevés vízben, ízlés szerint sóval, aprított kaporral fűszerezzük, készre főzzük kb. 15 perc alatt. Ezután behabarjuk a 0, 5 dl sovány natúr joghurtban elkevert 1 teásk. teljes kiőrlésű lisztet. Forrón fogyasztjuk. A pulyka pörkölthöz 15 dkg pulykacombot kisebb kockákra vágunk. 2 evőkanál vizet a főzőedényben forrósítunk, hozzáadjuk a darabolt húst, a szeletelt vöröshagymát, majd lefedjük. Ha serceg, azaz "zsírjára" sült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk fűszerpaprikát, őrölt borsot, őrölt köményt és kevés vízzel felengedjük, majd készre főzzük. Melegen fogyasztjuk. Uzsonna: Almás-mazsolás tejberizs, mandulával szórva Hozzávalók: 1, 5 dl 1,5 %-s tej +1 dl víz szükség szerint 3 dkg rizs 5 dkg reszelt alma 2 dkg mazsola 1 dkg darált mandula 3 dkg méz ízlés szerint: só Elkészítés: A forrásban lévő, ízlés szerint picit sózott tejbe szórjuk a rizst, állandó keverés mellett. Kis lángon, továbbra is kevergetve készre főzzük. Amikor elkészült, hozzáadjuk a reszelt almát, mazsolát. Tálaláskor megcsurgatjuk a mézzel, és megszórjuk a darált mandulával. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Vacsora: Sonkával töltött uborka Hozzávalók: 40 dkg uborka 10 dkg selyem sonka 0, 5 dl tejföl 3 dkg eidami sajt reszelve ízlés szerint: só, őrölt fehér bors, kapor Elkészítés: A hámozott uborka magját kikaparjuk (nem használjuk fel, de belekeverjük a tejfölbe), enyhén borsozzuk, aprózott kaporral megszórjuk. A sonkát felcsíkozzuk, a tejföllel összekeverjük, ízlés szerint fűszerezve, majd az uborkába töltjük. Reszelt sajttal megszórjuk. Behűtve fogyasztjuk.

Címkék: uborka

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu