Félre a jól bevált uborkasalátával! Próbáld ki háromnapos uborka-kúránkat, ami segíthet rendbe tenni a vízháztartásod, hidratál és ezen felül még megfelelő mennyiségű káliummal is elláthatja a szervezeted!
Klima Anita dietetikus szakértőnk írása
Uborkával a vizesedés és a káliumhiány ellen is
Mivel a zöldség nagy víztartalma relatív magas káliumtartalommal is párosul, az uborka igen jelentős vízhajtó hatással rendelkezik. A vízhajtással pedig segít a vesében leülepedett felesleges anyagok, így a köszvényt okozó húgysav kiürítésben is.
A magas víztartalom - 90-97% érettségtől függően - mellé relatív mennyiségű vitamin és ásványi anyag is társul. A vízben oldódó vitaminok közül a B1, B2, pantoténsav, biotin és a folsav az említésre méltó. Ásványi anyagok közül pedig a kálium, réz, cink, mangán tartalma említésre méltó.
Energiatartalmát az 1%-nyi fehérje, kb 2%-nyi szénhidrát teszi ki, rosttartalma pedig azonos a friss, zsenge káposztáéval, spárgáéval. A rostok nagy része ráadásul az uborka héjában található. Frissítő hatása közismert, ezért a hagyományos konyhákban leginkább a hideg ételek elkészítésekor dominál.
Kiknek ajánlott az uborka-kúra?
1.káliumhiányban szenvedőknek a káliumraktárak pótlására
2.vizesedésre – ödémára hajlamosoknak az ödémában tárolódó vízraktárak kiürítésére
3.köszvényben szenvedőknek
4.bárkinek, aki egy frissítő három napot szeretne az életében és étrendjében
5.aki szereti az uborkát, és már unja az uborkasalátát
Kiknek nem javasolt az uborka-kúra?
1.soványaknak
2.akinek a szervezete - epéje, gyomra - kimondottan rosszul reagál erre a zöldségre: gyomorgörcs, puffadás, epetáji fájdalom
3.aki valamilyen betegség miatt már szed vízhajtót és/vagy káliumot
Tudtad?
Uborka a vízhiányos bőrre?
Sokan nem tudják, de néhány kozmetikus szerint az uborka leginkább az ödémás szem környékének ápolására használható. A közhiedelemmel ellentétben a vízhiányos bőrre nem javallott az uborkapakolások használata, mert a zöldség kiüríti a vizet, vagyis éppen kívánttal ellentétes hatást kelti.
Árthat az emésztésnek
Néhány embernél az uborka magja vagy a héja emésztési gondokat okozhat, így nekik nem ajánlott az uborka fogyasztása, illetve csak akkor, ha a magot vagy a héjat eltávolítjuk.
A lenti receptekben ezt nem tüntetjük fel külön, de akinek a magot vagy a héjat el kell távolítani, annak ez is tisztítási veszteség lesz, ehhez mérten kell az alapanyagokat mérnie!
Melyik uborkát válaszd?
Az uborka a tökfélék (kabakosok) családjába tartozó, igen magas víztartalmú zöldség, amit a közhiedelemmel eltérően igen sokféleképpen elkészíthetünk. Magyarországon a fürtös és a kígyóuborka a kiinduló alap. A kígyóuborkát tulajdonképpen csak a megfelelő érettségi fokban használjuk. Ezzel ellentétben a fürtös uborkát már egészen apró méretétől besoroljuk és fogyasztjuk, hogy apró csemege-, közepes csemege-, vizes- vagy kovászos uborkaként, savanyúság formájában jelenhessen meg az asztalunkon.
Nagyobb méretben már friss salátának, levesnek és tölteni alkalmas. Félre tehát a jól bevált uborkasalátával, itt az újdonságok ideje!
Gyakorlati tudnivalók a kúrához
A kúra akkor hatásos, ha pontosan betartod az étrendet, és minden nap elfogyasztasz legalább 2 liter vizet. A gyakorlatban lehet fontos, hogy a recepteknél megadott mennyiségek 1 főre megadott, tisztított mennyiséget jelentenek.
ELSŐ NAP
Reggeli: Kefires uborkasaláta olívás kenyérrel
Hozzávalók:
0, 5 dl kefir
10 dkg durvára reszelt kígyóuborka
1 evőkanál sovány sajtkrém
5 dkg olívás kenyér
ízlés szerint: fokhagyma, pici só
Elkészítés:
A 0, 5 dl kefirbe belekeverjük a durvára reszelt uborkát és 1 evőkanál sovány sajtkrémet, majd az olívás kenyérre kenve fogyasztjuk.
Tízórai: 4 db aszalt sárgabarack, 3 dl víz
Hozzávalók:
4 db aszalt sárgabarack
Az aszalt barackokat öblítsd le és alaposan megrágva fogyaszd.
Ebéd: Uborkás köles, fokhagymás sajttal koronázva
Hozzávalók:
30 dkg kígyó uborka
5 dkg köles
3 dkg reszelt füstölt, fokhagymás sajt
1 kávéskanál olaj
ízlés szerint: só, kapor
Elkészítés:
A kölest bő, enyhén sós vízben készre főzzük. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk, és kevés olajon hirtelen átpirítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük. Átkeverjük a kölessel, tálaláskor a reszelt sajttal megszórva megkoronázzuk.
Uzsonna: 1 db főtt tojás, csemege uborka
Hozzávalók:
1 db lágy tojás
10 dkg csemege uborka
Elkészítés:
A tojást tetszés szerinti lágyságúra főzzük. A csemege uborka mellé fogyasztjuk.
Vacsora: Kapros lazac, burgonya - uborka püré
Hozzávalók:
10 dkg lazac filé
20 dkg burgonya
10 dkg finomra reszelt uborka
ízlés szerint, só, fokhagyma, kapor
Elkészítés:
A lazac filét 10 percre besózzuk és vágott kaporral megszórjuk. Utána forró serpenyőben, zsiradék nélkül! mindkét oldalát 5 – 5 percig sütjük. A burgonyát enyhés sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd a levét leszűrjük, de félretesszük. A finomra reszelt uborkát nyersen hozzáadjuk a burgonyához, tovább ízesítjük, sóval és fokhagymával. Fakanállal erőteljesen pürészintig /kevés főzővíz hozzáadásával könnyebb lehet/ keverjük /persze használható hozzá mixer, vagy krumplinyomó is/. Melegen a lazac filével fogyasztjuk. Az esetleges szálkákat óvatosan kezeljük! Jó étvágyat!
MÁSODIK NAP
Hozzávalók 1 főre 1 napra:
0, 5 l kész sárgarépa ivólé
0, 5 l centrifugált almalé (ezek akár bio-változatok is lehetnek)
1 l centrifugált uborkalé
6 db korpás zsemlécske (ha nincs, akkor diabetikus zsemle)
Elkészítés:
Az ivóléket összekeverjük. Elosztjuk 6 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 adagnyit iszunk meg belőle! Minden adaghoz eszünk 1 db korpás zsemlécskét is.
HARMADIK NAP
Reggeli: Dupla sajtos kifli, kovászos uborka
Hozzávalók:
1 db sajtos kifli
2 db háromszögletű, tetszőleges ízesítésű sajt
15 dkg kovászos uborka
Elkészítés:
A kiflit kettévágjuk, megkenjük a sajtokkal, és kovászos uborkával fogyasztjuk.
Tízórai: Multivitamin gyümölcslé, buláta
Hozzávalók:
2 dl 100% multivitamin gyümölcslé
2 dkg buláta
Elkészítés:
A gyümölcslét pohárba töltve a bulátával összekeverve, frissen fogyasztjuk.
Ebéd: Daragaluska leves, joghurtos uborkafőzelék, pulykapörkölt
Hozzávalók:
5 dkg karikára vágott sárgarépa
5 dkg karikára vágott petrezselyemgyökér
5 dkg kockázott zeller
5 dkg kockázott karalábé
só, aprított petrezselyem zöld, őrölt bors
2 dkg búzadara
1 dkg margarin
1/3 tojás
25 dkg kígyóuborka
0, 5 dl sovány natúr joghurt
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
15 dkg pulykacomb
5 dkg szeletelt vöröshagyma
ízlés szerint: só, vágott kapor, fűszerpaprika, őrölt bors, őrölt kömény
Elkészítés:
A daragaluska leveshez 5 dkg karikára vágott sárgarépát, 5 dkg karikára vágott petrezselyemgyökeret, 5 dkg kockázott zellert, 5 dkg kockázott karalábét 4 dl vízben felteszünk főzni. Ízlés szerint sóval, aprított petrezselyem zölddel, őrölt borssal fűszerezzük, kb. 20 percnyi főzés után beleszaggatjuk a daragaluskát. Forrón fogyasztjuk.
A daragaluskához: 2 dkg búzadarát összekeverünk pici margarinnal, pici sóval, 1/3-d tojással - kb. 15 percig állni hagyjuk, majd a forró levesbe szaggatjuk - és még kb. 5 percig együtt készre főzzük.
A joghurtos uborkafőzelékhez az uborkát felkockázva (kisebbre, mint a burgonyát) főzőedénybe tesszük, és kevés vízben, ízlés szerint sóval, aprított kaporral fűszerezzük, készre főzzük kb. 15 perc alatt. Ezután behabarjuk a 0, 5 dl sovány natúr joghurtban elkevert 1 teásk. teljes kiőrlésű lisztet. Forrón fogyasztjuk.
A pulyka pörkölthöz 15 dkg pulykacombot kisebb kockákra vágunk. 2 evőkanál vizet a főzőedényben forrósítunk, hozzáadjuk a darabolt húst, a szeletelt vöröshagymát, majd lefedjük. Ha serceg, azaz "zsírjára" sült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk fűszerpaprikát, őrölt borsot, őrölt köményt és kevés vízzel felengedjük, majd készre főzzük. Melegen fogyasztjuk.
Uzsonna: Almás-mazsolás tejberizs, mandulával szórva
Hozzávalók:
1, 5 dl 1,5 %-s tej +1 dl víz szükség szerint
3 dkg rizs
5 dkg reszelt alma
2 dkg mazsola
1 dkg darált mandula
3 dkg méz
ízlés szerint: só
Elkészítés:
A forrásban lévő, ízlés szerint picit sózott tejbe szórjuk a rizst, állandó keverés mellett. Kis lángon, továbbra is kevergetve készre főzzük. Amikor elkészült, hozzáadjuk a reszelt almát, mazsolát. Tálaláskor megcsurgatjuk a mézzel, és megszórjuk a darált mandulával. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
Vacsora: Sonkával töltött uborka
Hozzávalók:
40 dkg uborka
10 dkg selyem sonka
0, 5 dl tejföl
3 dkg eidami sajt reszelve
ízlés szerint: só, őrölt fehér bors, kapor
Elkészítés:
A hámozott uborka magját kikaparjuk (nem használjuk fel, de belekeverjük a tejfölbe), enyhén borsozzuk, aprózott kaporral megszórjuk. A sonkát felcsíkozzuk, a tejföllel összekeverjük, ízlés szerint fűszerezve, majd az uborkába töltjük. Reszelt sajttal megszórjuk. Behűtve fogyasztjuk.
Kapcsolódó hírek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka